Goede luchtkwaliteit in zorginstellingen? 1 must! | Elandir - Elandir

Waarom goede luchtkwaliteit in zorginstellingen een must is

Het belang van een goede luchtkwaliteit in zorginstellingen is immens.

Waarom goede luchtkwaliteit in zorginstellingen een must is

Merkt een bezoeker geurhinder op in een zorginstelling, ziekenhuis of woonzorgcentrum, dan krijgt hij steevast de indruk dat de hygiëne en de verzorging tekortschieten en de properheid te wensen overlaat. Er is maar één mogelijkheid om die indruk te vermijden en dat is te zorgen voor een goede luchtkwaliteit in zorginstellingen.

Geurhinder wekt wantrouwen en maakt mensen achterdochtig. Geuroverlast of stank – laten we het noemen zoals het is – is schadelijk, hinderlijk, onaangenaam, ongezond en verstoort het evenwicht van de omgeving.

Het goede nieuws? Alleen al door in te zetten op een goede geur kunnen ziekenhuizen en zorginstellingen een meer dan goede indruk nalaten. Het luchtveredelingssysteem van Air Creative helpt daar graag bij.

Maar er is nog een andere reden waarom goede luchtkwaliteit in zorginstellingen een must is.

 Daarvoor verwijzen we naar de maatschappelijke en demografische ontwikkelingen.

De nieuwe klant is veeleisender, mondiger en kritischer bij de beoordeling van de plaats waar hij (ooit) terechtkomt. Bovendien neemt de concurrentie in de zorg toe. Door de aanwezigheid van zowel private als buitenlandse investeerders binnen de zorgsector groeit de concurrentie en dus ook de keuzemogelijkheden.

Wanneer een zorginstelling optimaal inzet op een goede luchtkwaliteit en natuurlijk geurmanagement – zoals Air Creative doet – dan kan het zich op een uitgesproken positieve manier van de concurrentie onderscheiden.

Waarom is goede luchtkwaliteit in zorginstellingen een must?

Daar bestaan veel redenen voor. Hieronder krijgt u de vijf belangrijkste opgesomd.

1.    Een goede luchtkwaliteit in zorginstellingen zegt: “Hier bent u in goede handen”

Een goede luchtkwaliteit in zorginstellingen verbetert het imago meteen met factor tien. Patiënten en bezoekers associëren een frisse en aangename luchtkwaliteit immers met goede hygiëne en deskundige zorg.

Een goede geurhygiëne communiceert als het ware zonder woorden: “Hier is het proper, verzorgd en fris. Hier bent u in goede handen”.

 Slechte geuren hebben helaas net het tegenovergestelde effect.

  • Een ultramoderne zorginstelling mag dan nog zo modern zijn, geuroverlast maakt altijd een slechte en onverzorgde indruk. 
  • Al is de infrastructuur nog zo mooi, uitnodigend en inspirerend, geurhinder is een ernstige stoorfactor en een afknapper. 
  • Onaangename en ongewenste geuren laten niemand onverschillig. Het wekt de indruk dat de zorg en de hygiëne tekortschiet…

 

Soep en keukengeuren die tot ver in de namiddag nog waarneembaar zijn, of incontinentie- en stomageur in bepaalde zorgafdelingen, zorgen voor overlast. En dat geldt niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de medewerkers.

Geurhinder heeft heel wat negatieve gevolgen op het personeel dat dag in dag uit in de zorginstelling werkt. Een aangename geur levert tevreden personeel op dat in de zorginstelling blijft, en dat is alvast een van de vele financiële voordelen van luchtveredeling.

2.    Goede luchtkwaliteit in zorginstellingen maakt tevreden

Het belang van een goede luchtkwaliteit in zorginstellingen? Dat is niet te vatten in woorden.

Een harmonische frisse binnenlucht- en geurbeleving in zorginstellingen wekt inderdaad sympathie en vreugde op. Het creëert niet alleen een gevoel van tevredenheid en vertrouwen, maar ook van zekerheid. En laat dat nu net de pijlers zijn waarop succesvol ondernemerschap berust. En een zorginstelling is toch ook een onderneming?

Uit onderzoek blijkt dat slechte geuren en onwelriekende omgevingslucht een directe impact hebben op de zorgbeoordeling door bezoekers.

“Daar waar het stinkt kan het niet proper zijn of schiet de zorg te kort”, dat is wat mensen denken.

Komen ze terecht in locaties en afdelingen met een sterke geurcamouflage, dan rijst meteen het vermoeden dat de zorg van bewoners en patiënten tekortschiet. Ze denken dan meteen: “Wat is hier gaande?”

Met allerlei camouflerende geurproducten doet u niets anders dan de bestaande onaangename geuren bedekken. U bestrijdt er de ene geur tijdelijk met een andere geur mee. En dat merkt iedereen! Denk aan die overheersende slechte parfumgeur die vaak in toiletten hangt.

3.    Stank maakt eenzaam


Door de onaangename geur op sommige locaties en afdelingen daalt ook de bezoekfrequentie en de verblijfsduur van bezoekers.

Het is dus vooral de bewoner en/of patiënt die in een dergelijke onaangename leefsituatie nog het meeste lijdt en verder vereenzaamt door het schaarse en afnemende sociaal contact. En dat terwijl een bezoekje tot de zeldzaam geworden hoogtepunten van zijn of haar leven behoort.

Een onwelriekende leefsituatie ontneemt de bewoner ook alle eetlust en wijzigt de smaakervaring.

Zoals iedereen weet zijn geur en smaak onafscheidelijk met elkaar verbonden.

De keukenequipe mag nog zo zijn best doen, in een onwelriekende omgeving smaakt niets nog lekker. Op die manier wordt de bewoner ook zijn laatste pleziertje ontnomen.

4.    Vieze geuren werken negatief op beslissingen en gemoed

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat elke persoon ongeveer 90% van al zijn dagelijkse beslissingen intuïtief neemt. Dat betekent dat negen op de tien beslissingen worden genomen op basis van onbewust waargenomen zintuiglijke impulsen en prikkels. Geurbeleving is daaronder zeker een van de belangrijkste.

Hoe je je voelt en de beslissingen die je op dat moment neemt, hangt dus af van intuïtie, buikgevoel én geurbeleving.

Alweer een reden waarom een aangename revitaliserende, frisse lucht – als het even kan met de natuur als voorbeeld – en een goede luchtkwaliteit in een zorginstelling bepalend zijn voor het welzijn en welbevinden van patiënten, bezoekers én werknemers.

Knoflook en allerlei etensgeuren kunnen de geurbeleving verpesten

5.    Een goede luchtkwaliteit in zorginstellingen leidt tot betere zorg


Op afdelingen die te maken hebben met onaangename geuren groeit het risico dat de patiëntenzorg tot het strikt minimale contact beperkt wordt. Vaak wordt de noodzakelijke zorg in het geval van geurhinder onbewust snel en op automatische piloot afgewerkt.

Van persoonlijke menselijke relaties en geëngageerd contact waar de bewoner en/of patiënt zo’n nood aan heeft is geen sprake meer.

Conclusie?


Het is duidelijk dat vieze geuren en een slechte luchtkwaliteit in zorginstellingen de gehele werk- en leefatmosfeer beïnvloeden.

Nochtans zijn geurproblemen met weinig moeite te verhelpen.

Hoe lossen zorginstellingen eventuele geurhinder op?

De meeste zorginstellingen, ziekenhuizen en woonzorgcentra worden onvermijdelijk geconfronteerd met geurhinder als gevolg van incontinentie, stomazorg, sanitaire zorgen, wondzorg, palliatieve,  mortuarium …

Veel mensen denken dat geurhinder in zorginstellingen normaal is en er weinig aan te doen is.

Zorginstellingen proberen de vieze geurtjes tegen te gaan door een beroep te doen op talrijke begeuringssystemen om de geurhinder te bekampen, te verdoezelen en te maskeren. Heel vaak met teleurstellend resultaat.

U hebt ongetwijfeld zelf al ervaren dat een hele afdeling naar een toilet ruikt? Of dat de lucht doordrongen is van chemische citroensubstanties? Het enige wat die maskerende geur doet is de ademhaling belasten, de luchtwegen irriteren en overlast veroorzaken zoals koppijn en misselijkheid.

Vieze geur levert gevoelens van onwelzijn op bij patiënten en bezoekers. Tegelijkertijd heeft het een negatieve impact op de zorgequipe en dat vertaalt zich in lichamelijke ongemakken en een verhoogd ziekteverzuim.

Het belang van een goede luchtkwaliteit in zorginstellingen is enorm belangrijk.

Dé oplossing tegen geurhinder ligt voor de hand


Elke zorginstelling wil het welzijnsgevoel van zijn medewerkers, bezoekers, residenten of patiënten hoog houden. Het zorgen voor een goede luchtkwaliteit in zorginstellingen is daarbij hét middel bij uitstek.

Pionier én wereldleider op het gebied van lucht- en geurmanagement is het Zwitserse Air Creative  dat een “puur natuur” lucht- en geurbelevingsprocédé voorstelt. 

Bij Air Creative dus geen opdringerige en irriterende citroen- of andere parfums. Wel natuurzuivere etherische composities die van nature uit antibacteriële en antivirale eigenschappen hebben, de omgevingslucht zuiveren en transformeren. 

Air Creative maakt geen gebruik van synthetische en artificiële geurcomponenten maar gaat voor 100% natuurzuivere oplossingen geïnspireerd op frisse en verkwikkende zee-, bos- en alpenluchtervaringen.  

Het Air Creative-procedé

  • filtert de lucht,
  • maakt de lucht geurneutraal door alle storende omgevingsgeuren te elimineren,
  • begeurt de omgeving door etherische aroma-essenties – discreet, nooit storend en zonder overlast.


De geurbeleving speelt zich volledig af op het niveau van de onbewuste waarneming. En dat is positief, want zodra iemand merkt dat er een verdoezelend geurtje hangt, borrelt de ergernis op. Het camoufleren met chemische geurtjes of aromadruppels wijst immers op geurproblemen die men wil verdoezelen en op tekorten inzake luchthygiëne.

Meer informatie over het creëren van goede luchtkwaliteit in zorginstellingen?

  • Hebt u nog meer informatie nodig? 
  • Wilt u een demo? 
  • Wenst u zichzelf te overtuigen van de Air Creative-resultaten door een vrijblijvende testopstelling?

Neem contact op met Dirk Baert van Elandir,
de verdeler van Air Creative voor de BeNeLux.