Multisensoriële technologie in de zorg: 1 surplus | Elandir - Elandir

Multisensoriële technologie in de zorg levert levenskwaliteit op

Ontdek de voordelen van multisensoriële technologie in de zorg, ook voor mensen met dementie.

Multisensoriële technologie in de zorg levert levenskwaliteit op

Mensen associëren ziekte en ouderdom met onaangename zorggeuren. Er is het medicijnengebruik en de vaak voorkomende incontinentie. Holistisch investeren in multisensoriële technologie in de zorg heeft veel potentieel.

Wat is multisensoriële technologie in de zorg? 

Multisensoriële technologie in de zorg en de bijbehorende multisensoriële benadering zijn belangrijk omdat de mens één en al multisensorisch wezen is.

Wat betekent multisensorieel nu in gewone mensentaal? Dat betekent dat we als mens waarnemen met onze zeven zintuigen: geur, smaak, tast, zicht, gehoor, evenwicht en diepe voeling (in de gewrichten). We verwerken informatie dus op een zintuigelijke en sensorische manier.

Bij sensorische informatieverwerking verwerken we in onze hersenen de prikkels die we binnenkrijgen via de zintuigen. Het zijn deze prikkels die ons informatie geven over onze omgeving. Ook dit omschrijven we iets moeilijker als ‘sensorische integratie’.

Hierbij is het belangrijk te weten dat onze zintuiglijke waarnemingen overal en onophoudelijk een directe invloed hebben op ons handelen.

Wist u dat we ons meer dan 90% van de dag intuïtief door onze omgeving bewegen en ons laten leiden door emotionele impulsen?

 Begrijpt u nu waarom multisensoriële technologie in de zorg en de bijbehorende multisensoriële benadering een goed idee is?

Het geurzintuig is een onderkend genie

Alles wat we via onze zintuigen zien, horen, proeven en voelen wordt éérst door het redenerende deel van onze hersenen verwerkt. Alleen bij geuren verloopt het proces anders.

Geuren komen via onze geurzenuw – de nervus olfactorius – direct en zonder omwegen terecht in het lymbisch systeem van onze hersenen. In dat emotionele centrum binnen ons brein worden ook ons kortetermijngeheugen en onze langetermijnherinneringen opgeslagen.

Dat is meteen de verklaring waarom geuren met onze emoties, gevoelens en herinneringen in verband staan.

U hebt het wellicht ook al meegemaakt dat een bepaalde geur een lang vergeten herinnering weer tot leven brengt?

 Besef dat ons geurzintuig een onderkend genie is. Geen enkel zintuig wordt meer onderschat dan ons reukzintuig. Het is nochtans onze geurwaarneming die ons eerste en belangrijkste beoordelingszintuig is dat ons ook als eerste onmiddellijk waarschuwt.   

Wat houdt de multisensoriële technologie in de zorg in? 

Door doelgericht positieve geurmolecules in te zetten kan de specifieke hersenactiviteit van kortetermijngeheugen en langetermijnherinneringen worden gewekt. Dat betekent dat ook bepaalde emoties kunnen worden gestimuleerd, versterkt of afgeremd. 

Stel u zich bijvoorbeeld even voor dat u angst kunt wegnemen of verminderen door middel van doelgericht positieve geurmolecules.

Dat is wat Air Creative wil bereiken via multisensoriële technologie in de zorg.

 

De technologie van Air Creative noemen we actieve luchtpurificatie. Het Air Creative-luchtveredelingssysteem filtert de lucht en elimineert alle ongewenste en onaangename geuren. Vervolgens begeurt het de omgeving op het niveau van de onderbewuste waarneming, door middel van etherische natuurzuivere aromaessenties. Meer weten over hoe Air Creative werkt?

De apparaten van Air Creative – zowel de verplaatsbare zuilen als de inbouwtoestellen – dragen bij tot elimineren van allerhande klachten die met geuroverlast gepaard gaan zoals hoofdpijn, irritatie van de luchtwegen, ergernis, prikkelbaarheid, gebrek aan concentratie…

Dat gebeurt niet alleen bij patiënten en residenten, maar ook bij de medewerkers. Want vergeet niet dat dag in dag uit werken in een omgeving met geurhinder ook voor hen zeer moeilijk en belastend is en heel wat negatieve gevolgen heeft, zowel mentaal als op het vlak van gezondheid.

Ontdek de voordelen van multisensoriële technologie in de zorg, ook voor mensen met dementie.

Voorbeeld van het gebruik van multisensoriële technologie in de zorg

Multisensoriële technologie in de zorg kan efficiënt worden ingezet bij hersenaandoeningen, en dan vooral in de afdelingen waar mensen met dementie verblijven.

De aandoening dementie tast die delen van de hersenen aan waarin het denk- en oriëntatievermogen, het geheugen en de spraak zijn ondergebracht.

Dat brengt heel wat psychische en praktische gevolgen met zich mee. Zo gaan patiënten met dementie zich meer op uitwendige prikkels richten. Ze zullen een glas water drinken wanneer ze er een zien staan, en niet omdat ze ooit geleerd hebben dat ze per dag voldoende water moeten opnemen. 

De verpleging kan patiënten met dementie activeren of stimuleren door middel van multisensorische aanzetten.

Het CDA® van Air Creative zet in op multisensoriële technologie in de zorg

De initiatiefnemers van het ‘Centre d’ambiance’ (CDA) van Air Creative en de onderzoeksafdeling multisensoriële technologie in de zorg dragen heel wat kennis uit de (neuro)marketing over naar de verzorging van mensen die lijden aan dementie.

In het onderzoeksgebied van de multisensoriek wordt ervan uitgegaan dat 90% van de handelingen en emoties die elke persoon doet en voelt onbewust zijn. Het onderbewustzijn wordt voortdurend beïnvloed door zintuigen, mimiek, geur of kleuren. Niet het zien of horen is het belangrijkste, wel het samenspel van al deze elementen die op een persoon inwerken.

Naarmate de aandoening van dementie zich verder ontwikkelt, wordt de verzorging steeds omslachtiger. Zo wordt het ook steeds moeilijker om mensen aan te sporen tot eten.

Proeven hebben aangetoond dat een gelijktijdige prikkeling van de zintuigen het grootste succes oplevert, en dat vooral het inspelen op geuren daar enorm bij kan helpen.

Het onderbewustzijn is zeer nauw met geurprikkels verbonden.

Verder valt op dat vooral de negatieve invloeden, zoals slechte lucht en vieze geuren, een sterker effect hebben op het gedrag van mensen dan alle positieve invloeden samen. Geuren bepalen het welbehagen en welzijn op een heel doorslaggevende manier.

Multisensorieel uitgangspunt

In omgevingen waar mensen met dementie zich goed voelen, en hun zintuigen dezelfde informatie krijgen in de vorm van kleuren, muziek, geuren en zogenaamde touchpoints, is een uniform, harmonieus en rustgevend totaalbeeld het resultaat. En dat is net wat mensen met dementie nodig hebben.

Door slechte geuren te neutraliseren en positieve olfactorische boodschappen te verspreiden d.m.v onbewust waargenomen geurprikkels kunnen ook stemmingswisselingen, agressie, angstgevoelens, slaapstoornissen of eetstoornissen positief worden beïnvloed. 

De missie van Air Creative?

Air Creative is voorstander van een multisensoriële techniek in de zorg, waarbij alle zintuigen worden aangesproken.

De techniek zorgt in de eerste plaats voor een goede luchtkwaliteit in zorginstellingen door de slechte geuren te elimineren, de lucht te zuiveren en te desinfecteren, en de lucht vervolgens heel discreet, naar het voorbeeld van de natuur, te begeuren met essentiële aroma’s. 

Die op maat van de zorg geassembleerde geurcomposities doen vervolgens hun positieve werk op een onderbewust, sublimaal niveau.

Meer informatie nodig over multisensoriële techniek in de zorg?

  • Hebt u nog meer informatie nodig? 
  • Wilt u een demo? 
  • Wenst u zichzelf te overtuigen van de Air Creative-resultaten door een vrijblijvende testopstelling?

Neem contact op met Dirk Baert van Elandir,
de verdeler van Air Creative voor de BeNeLux.