Multisensorische technologie in gezondheidszorg 1 meerwaarde - Elandir

Waarom kiezen voor multisensorische technologie in gezondheidszorg?

Waarom kiezen voor multisensorische technologie in gezondheidszorg? Omdat patiënten én werknemers er baat bij hebben.

Waarom kiezen voor multisensorische technologie in gezondheidszorg?

Wilt u weten waarom het een goed en efficiënt idee is om in te zetten op multisensorische technologie in gezondheidszorg? Omdat de mens een zintuiglijk wezen is dat door het leven gaat, beslissingen neemt en zaken aanvoelt, niet zozeer op basis van rede en verstand, wel op basis van de zeven zintuigen.

Van alle zintuigen speelt het ruiken een enorm grote rol, het stuurt als het ware (on)bewust ons doen, laten, denken en voelen.

Vanuit dit uitgangspunt zorgt Air Creative via zijn luchtpurificatie- en luchtveredelingssysteem voor een goede luchtkwaliteit in zorginstellingen.

Multisensorische technologie in gezondheidszorg: baanbrekend

Gebruikmaken van multisensorische technologie in gezondheidszorg is baanbrekend omdat het de aangeboren multizintuiglijke aard van de mens erkent. Mensen nemen de wereld waar via de zeven zintuigen – reuk, smaak, tast, zicht, gehoor, evenwicht en diepe gewaarwording.

We begrijpen onze omgeving en interageren ermee omdat onze hersenen de prikkels verwerken die we via onze zintuigen ontvangen.

Erkennen dat onze zintuiglijke waarnemingen een cruciale invloed hebben op al onze acties en emoties, is al een eerste grote stap vooruit.

Het opnemen van multisensorische technologie in gezondheidszorg is een tweede grote stap en een meer dan verstandige beslissing.

Wist u dat meer dan 90% van wat we dagelijks doen, denken en voelen wordt geleid door onze zintuiglijke impulsen?

Immens verschil tussen onbewuste en bewuste geurindrukken

Geurindrukken die onbewust – dus onder de bewustzijnsgrens – worden waargenomen, hebben bij alle mensen een identieke uitwerking.

Geuren die niet bewust worden waargenomen, de zogenaamde verborgen prikkelgeuren, werken dikwijls het grootst en invloedrijkst in op het menselijke gedrag. Dat is een gegeven dat al vaak wetenschappelijk werd aangetoond.

Onbewust waargenomen positieve geuren leveren nooit gevoelens van ergernis op.

Dat is echter niet het geval met herkenbare geuren die men actief waarneemt. We verwijzen even naar een sterk geparfumeerde dame. De ene persoon zal die geur als aangenaam ervaren, terwijl de andere pure afkeer zal voelen.

In zorginstellingen worden vaak te sterke geurconcentraties gebruikt om negatieve geuren te maskeren. Helaas bezorgen ze dikwijls – om niet te zeggen altijd – overlast bij de bezoekers én de zorgequipe.

Die dominante en sterk aanwezige geuren leiden vaak tot prikkelbaarheid, hoofdpijn, irritatie van de keel en de luchtwegen, een slecht humeur, gevoelens van onwelzijn….

Enkel een passende, discrete en natuurlijke omgevingsgeur zorgt voor een positieve belevingsatmosfeer die door bewoners, patiënten, bezoekers en zorgequipe als natuurlijk evenwichtig en aangenaam wordt ervaren. En dat is precies wat Air Creative aanbiedt.

Onbewust waargenomen positieve geuren leveren nooit gevoelens van ergernis op.

Goede luchtkwaliteit en multisensorische technologie ook positief voor personeel

Air Creative focust op actieve luchtpurificatie en actieve luchtveredeling. De technologie van Air Creative maskeert niets en gebruikt ook nooit parfum of een chemisch product. Het filtert, neutraliseert en elimineert eerst alle ongewenste en onaangename geurindrukken.  

Daarvoor brengt het de kleurloze en geurneutrale ontgeurder Airomex™ in de lucht door koude verdamping. De moleculen van Airomex™, een natuurlijk bioglycine afkomstig van maïs, brengen een natuurlijke biochemische reactie op gang, waardoor geurmoleculen worden omgezet in zoutkristallen en de onaangename geur verdwijnt. 

Dit proces zorgt ervoor dat de lucht 24/7 geurvrij blijft. Alles gebeurt op natuurlijke wijze, zonder kunstmatige toevoegingen of chemicaliën.

Vervolgens harmoniseert het de lucht met natuurlijke biogeuren als bos-, zee en alpenlucht die discreet op het onderbewustzijn inwerken.

En er is meer 


Door slechte geuren te elimineren en te vervangen door een aangename omgevingsgeur verbetert en elimineert Air Creative ook allerhande klachten bij patiënten, residenten én zorgmedewerkers.

We mogen inderdaad de zorgequipe niet vergeten, want ook zij zijn verre van immuun voor negatieve geurtjes en slechte lucht.

Dag in dag uit worden ze langdurig blootgesteld aan negatieve geuremissies zoals incontinentiegeuren vol ammoniakmolecules. Die komen in de bloedbaan terecht en zetten er verschillende negatieve fysiologische en psychologische processen in gang.

Voortdurend moeten werken in een omgeving waar een slechte geur hangt kan leiden tot een heleboel klachten zoals extra stress, toenemende prikkelbaarheid, emotionele uitputting, burn-out, stemmingswisselingen, agressie, relationele spanningen, algemene malaise, concentratieproblemen, denkstoornissen, overgevoeligheid, rusteloosheid, slaapstoornissen, afnemende energie, snellere vermoeidheid, overspannenheid, verhoogde foutscores, toenemende demotivatie, stijgend ziekteverzuim en personeelsverloop.

Ten slotte neemt de kans toe dat de zorgcarrière vlugger tot een einde komt.

Wist u dat ruim 20% van alle verzuimdagen in de zorg voortkomt uit psychische klachten? (bron: onderzoek van het NWO)

Waarom kiezen voor multisensorische technologie in gezondheidszorg?

Het antwoord op de vraag ‘Waarom kiezen voor een multisensorische technologie in de gezondheidszorg?’ ligt voor de hand. Omdat een goede luchtkwaliteit in een zorginstelling voor werkelijk iedereen positief is.

Multisensorische technologie in gezondheidszorg is meer dan alleen een trend.

Het gaat om:

  • het creëren van een omgeving die alle zintuigen aanspreekt en het welzijn van iedereen bevordert 
  • het verbeteren van de luchtkwaliteit
  • het creëren van een positieve sfeer voor zowel personeel als patiënten

Het gaat er inderdaad om een ruimte te creëren waar mensen graag willen werken en patiënten graag willen verblijven.

Een goede luchtkwaliteit in elke zorginstelling is essentieel. Ze verbetert niet alleen de gezondheid en het comfort van iedereen, maar speelt ook een belangrijke rol bij het aantrekken en behouden van personeel. En dat is alvast een van de vele financiële voordelen van goede luchtkwaliteit.

Omdat die eerste indruk zo belangrijk is

Je krijgt maar één kans om een eerste (positieve) indruk te maken. Zoals zo vaak in het leven beslist “de eerste indruk” die men opdoet ongeveer alles. De eerste indruk is een indruk die blijft hangen en daardoor zo belangrijk, ook in de gezondheidszorg en ook bij het bezoeken van een zorginstelling.

Wanneer bezoekers en nieuwe bewoners/patiënten een zorginstelling binnenlopen moeten ze zich welkom en onder de indruk voelen.

Door multisensorische technologie in uw zorginstelling te integreren creëert u een gedenkwaardige en positieve ervaring die uw instelling onderscheidt van de andere.

Het gaat erom een blijvende positieve indruk te maken die mensen – patiënten en werknemers – ervan overtuigt dat uw zorginstelling de juiste keuze is.

Een goede indruk maken speelt trouwens een steeds grotere rol om personeel aan te trekken én te behouden, en bezoekers en nieuwe residenten/ patiënten te overtuigen dat uw zorginstelling een goede plek is om te werken en te vertoeven.

Air Creative is specialist in multisensorische technologie in gezondheidszorg

Het Zwitserse Air Creative heeft als specialist in multisensorische technologie in de gezondheidszorg het CDA® ontwikkeld, wat staat voor “Centre d’Ambiance“. Zijn innovatieve aanpak zorgt ervoor dat elke waarneming in een zorgomgeving dezelfde informatie communiceert.

Door elementen zoals licht, kleur, muziek, geur en aanrakingspunten te harmoniseren, wordt zintuiglijke congruentie bereikt, en dat resulteert in een multisensoriële verbetering in de zorginstelling.

Geuren hebben een unieke invloed op onze emoties en herinneringen omdat ze direct het limbisch systeem in onze hersenen activeren. Door het strategische gebruik van positieve geurmoleculen kan Air Creative specifieke hersenactiviteiten stimuleren of milderen en positieve emoties oproepen in zorgomgevingen, zowel bij patiënten/residenten als bij het zorgpersoneel.

Hiermee kent u meteen de essentie en de bestaansreden van multisensorische technologie in gezondheidszorg.

Meer weten over multisensorische technologie in gezondheidszorg?

  • Hebt u nog meer informatie nodig? 
  • Wilt u een demo? 
  • Wenst u zichzelf te overtuigen van de Air Creative-resultaten door een vrijblijvende testopstelling?

Neem contact op met Dirk Baert van Elandir,
de verdeler van Air Creative voor de BeNeLux.