Deze 5 ziekenhuizen kozen bewust voor Silentia vouwschermen
In dit artikel krijgt u een heel beknopte selectie van een vijftal ziekenhuizen die de Silentia privacyschermen met succes hebben geïntegreerd in hun zorgactiviteiten. Omdat het onmogelijk is alle zorginstellingen op te sommen in één blog, beperken we ons tot deze vijf representatieve cases Silentia vouwschermen.
Er zijn er uiteraard véél meer – we verwijzen naar UZ Leuven Gasthuisberg, UZ Gent, UCL Brussel, UZ Brussel Jette, Chirec Delta Brussel, CHR Verviers, CHL Luxembourg, Schumann Luxembourg, Saint Jean in Brussel, CHR Liège en nog veel andere. Silentia is aanwezig in 94% van alle ziekenhuizen in de BeLux (stand van zaken op 31-12-2023)
Hier vindt u al onze Silentia-referenties.
Cases Silentia vouwschermen 1 – UZA
De eerste vouwschermen die Silentia in 1989 op de markt bracht werden door het UZA besteld in 1990. Daarmee werd het UZA het eerste Belgische ziekenhuis dat Silentia vouwschermen in gebruik nam op hun recoveryafdeling – zeven stuks maar liefst.
Tot op vandaag, 34 jaar later, zijn die eerste Silentia vintage vouwschermen nog altijd in gebruik.
UZA
Dat bewijst alvast de oerdegelijke Zweedse kwaliteit van de privacyschermen. In die 34 jaar is er trouwens geen enkele herstelinterventie geweest. De schermen zijn dus zeer duurzaam en door de hoge score op het vlak van hygiëne en infectiepreventie ook zeer kostenefficiënt met een hoge ROI en lage TCO.
De Silentia vouwschermen komen in alle denkbare lengtes van 0,75 tot 3,75 meter en hoogtes tussen 1,35 en 1,85 meter. Deze eerste schermen op de recoveryafdeling waren 1,45 meter hoog. Voor de zorgequipe op de recovery een ideale hoogte omdat de controlemonitoren op die manier vanuit alle hoeken zichtbaar blijven en ze altijd een maximaal overzicht behouden over de volledige zorgafdeling en alles wat er gebeurt.
Bovendien hebben de vouwschermen gladde, vuilafstotende oppervlaktes. Als enige vouwscherm op de markt zijn de Silentia vouwschermen met één hand te bedienen dankzij hun unieke memory scharniersysteem. Dat betekent dat er één contactpunt is in de vorm van een ergonomische handgreep. Omdat die zeer eenvoudig te desinfecteren is, zijn de schermen uiterst hygiënisch en vermindert de kans op infecties met factor tien.
We laten Kristof Hendrickx, hoofdverpleegkundige UZA recovery, aan het woord.
“Ik ben hier gestart in 2006, mijn oudere collega begon hier in 1992. We hebben deze vouwschermen hier altijd al weten staan en ze worden intensief gebruikt. Dankzij de vouwschermen is er geen zichtbelemmering en zien we alles, ook de controlemonitoren. Met de Silentia vouwschermen hebben we nooit miserie en ze zijn in een oogwenk gereinigd én ontsmet.”
Kristof Hendrickx, hoofdverpleegkundige UZA recovery,
Sinds Silentia het eerste vouwscherm op de markt bracht, zijn de kwaliteit en de afwerking blijven evolueren. De huidige vouwschermen zijn even duurzaam en robuust als de eerste exemplaren, maar gevoelig lichter door gebruik van nieuwe materialen.
In 2023 werden er op de UZA recovery nieuwe, nu bedrukte vouwschermen geleverd, als gevolg van de uitbreiding van de recovery en als aanvulling op de oude vouwschermen die nog steeds in gebruik blijven.
Oud en nieuw naast mekaar
De lichtdoorlatende materialen van de Daylight-vouwschermen laten het daglicht volop binnen stromen terwijl de privacyschermen met design bijdragen aan het creëren van een “Healing Environment”. Patiënten ontwaken nu met zicht op de boshyacinten in het Hallerbos, of met zicht op zee. En dat doet hen goed!
Ook voor de kinderafdeling zorgt Silentia voor creativiteit en fantasieprikkelende beelden met planeten en grappige figuurtjes. Het kind laat zijn fantasie de vrije loop en richt de aandacht op iets nieuws en positiefs. De medische realiteit verschuift even naar de achtergrond, stress, angst en spanning nemen af, en onderzoeken verlopen in een meer ontspannen sfeer.
Cases Silentia vouwschermen 2 – ZNA Cadix
Ook ZNA Cadix, het nieuwste ziekenhuis van Antwerpen en onderdeel van de ZNA-groep dat op 19 september 2023 haar deuren opende, koos bewust voor frisse privacy en optimale hygiëne. Op dit ogenblik bevinden zich 318 Silentia vouwschermen op alle afdelingen, meerpersoonskamers, consultaties en verspreid over alle zorgdepartementen.
We laten Björn Adriaenssen, diensthoofd spoed, aan het woord.
“De Silentia-vouwschermen dragen bij aan een optimale infectiepreventie en dat is wellicht het allergrootste voordeel. Ze blijven dag in dag uit hygiënisch proper en schakelen de grootste bron van ziekenhuisinfecties uit. In tegenstelling tot de traditionele scheidingsgordijnen blijven de Silentia-vouwschermen bacteriologisch schoon, zonder dat daar dure wasbeurten voor nodig zijn. Het ontsmetten gaat snel, even met een doekje het handvat desinfecteren en klaar. Dat is bijzonder handig op een afdeling als de onze.”
Björn Adriaenssen, diensthoofd spoed, ZNA Cadix
Nog volgens Björn Adriaenssen zorgen ze voor een prettiger werk- en verblijfsomgeving. Door volop daglicht binnen te laten dragen ze bij aan heldere en frisse werkatmosfeer waar minder kunstlicht nodig is. Met hun strakke design scheppen ze bovendien orde en netheid op alle zorglocaties.
Cases Silentia vouwschermen 3 – AZ Maria Middelares Gent
AZ Maria Middelares in Gent koos in 2015 voor de Silentia vouwschermen omdat het volgens hen “de best mogelijke infectiepreventie biedt, beantwoordt aan de hoogste hygiënenormen én wanneer men alle directe en indirecte kosten mee in rekening neem, veruit de meest kostenefficiënte oplossing blijkt.”
Na een grondige analyse van verschillende oplossingen en aanbieders, gaven ze de voorkeur aan de Silentia schermen omwille van:
- de lange levensduur,
- het snelle terugverdieneffect door het wegvallen van de omslachtige en tijdrovende onderhoudskosten, zoals het steeds opnieuw afhalen, reinigen en weer ophangen van klassieke schermgordijnen,
- de mogelijkheid om de vouwschermen snel te reinigen en te desinfecteren: de hermetisch gesloten scharnieren geven vuil en bacteriën geen kans, en de handgreep is als enige contactpunt zo gereinigd,
- een betere hygiëne-efficiëntie draagt bij aan het terugdringen van postoperatieve kruisinfecties die op hun beurt ziekenhuisinfecties en torenhoge extra kosten en miseries veroorzaken zoals: de directe en indirecte kosten voor isolatie, desinfectie en extra reinigingsmaatregelen, extra medicatie, heropnames, verlies door extra ligdagen, verlies aan ereloonsupplementen, ontsmettingsmateriaal, wegwerpmateriaal, tijdverlies voor artsen, zorgequipe en medewerkers van de administratie.
Het ziekenhuis startte met een 90-tal Silentia privacyvouwschermen en gaf in 2015 op die manier het voorbeeld van hoe infectiepreventie en hygiënenormen er in het ziekenhuis van de toekomst moeten uitzien. Nu bijna 10 jaar later zijn er zo’n 280 Silentia vouwschermen in gebruik op alle afdelingen. Die verdriedubbeling illustreert de tevredenheid.
Traditionele stoffen scheidingsgordijnen zijn echte broeihaarden van bacteriën, virussen en schimmels. Zelfs als ze wekelijks worden gewassen, zijn ze volgens de meest recent studies binnen de week opnieuw besmet.
Het ziekenhuis van de toekomst is er zeker één zonder scheidingsgordijnen, of het nu klassieke textielgordijnen zijn waarvan het onderhoud handenvol geld blijft kosten, jaar na jaar na jaar, of het nu wegwerpgordijnen die men twee keer betaalt. Een eerste keer bij aankoop en een tweede keer bij de afvalverwerking.
Als duurzame en milieuvriendelijke oplossing bengelen de wegwerpgordijnen helemaal onderaan want hun ecologisch voetafdruk is schrikwekkend groot en ze verhogen de nu al indrukwekkende afvalbergen bij ziekenhuizen.
Cases Silentia vouwschermen 4 – Kliniek Sint-Jan in Brugge
Kliniek Sint-Jan in Brugge koos ervoor Silentia vouwschermen te gebruiken in nagenoeg al hun zorgafdelingen waar alles draait rond een groter patiëntcomfort, een betere hygiëne-efficiëntie en frisse moderniteit.
De patiënt krijgt er een dynamische behandeling en volgt een diagnoseparcours meteen van bij het onthaal.
Mobiele verplaatsbare Silentia vouwschermen garanderen flexibiliteit, gebruiksgemak voor de zorgkundigen en de noodzakelijke privacy voor de patiënt.
Een ander niet onbelangrijk element in de keuze van de Silentia privacyschermen? Het zorgpersoneel slaagt er op alle momenten in een goed overzicht te behouden. Terwijl scheidingsgordijnen de ruimte verduisteren laten Silentia vouwschermen volop het daglicht binnen. Minder kunstlicht zorgt voor besparingen, meer daglicht zorgt voor een aangenamer verblijf voor de patiënt en een aangenamer werkklimaat voor de zorgkundigen.
Door het werkklimaat te optimaliseren slagen we er trouwens beter in ons goed opgeleid en gemotiveerd personeel te behouden.
Kliniek Sint-Jan
Cases Silentia vouwschermen 5 – AZ Delta in Roeselare opening Zorgcentrum voor Seksueel Geweld
Na een aanranding is privacy van het grootste belang voor het herstel en het welzijn van het slachtoffer. Het bieden van een veilige en geruststellende omgeving is cruciaal om hen fysieke en emotionele veiligheid te garanderen.
AZ Delta koos in 2019 al voor 228 Silentia kamerschermen als privacyoplossing voor hun nieuwe ziekenhuis. Bij de opening van hun Zorgcentrum voor Seksueel geweld eind 2023 bieden Silentia vouwschermen discretie aan in privéruimtes, waardoor de slachtoffers een gevoel van veiligheid en geborgenheid krijgen.
Nog meer cases Silentia vouwschermen of informatie nodig?
- Wilt u een demonstratie van de kenmerken van Silentia privacyschermen?
- Wenst u zichzelf te overtuigen van de Silentia privacyschermen door een vrijblijvende testopstelling?
- Wilt u ontdekken hoe Silentia vouwschermen uw zorgomgeving kunnen verbeteren?
Neem contact op met Dirk Baert van Elandir,
verdeler van Silentia in de BeLux