Vergelijking Silentia vouwschermen met andere oplossing - Elandir

Silentia vouwschermen: 3 redenen waarom ze de beste zijn

De vergelijking Silentia vouwschermen met andere oplossingen is positief voor Silentia.

Silentia vouwschermen: 3 redenen waarom ze de beste zijn

Waarom zou u voor Silentia vouwschermen kiezen? Hieronder maken we graag de vergelijking Silentia vouwschermen met andere oplossingen in de zorgsector zoals traditionele gordijnen en wegwerpoplossingen.

Voor de vlugge lezer vertellen we u nu al het resultaat: de vergelijking tussen Silentia vouwschermen met andere oplossingen valt duidelijk in het voordeel uit van … Silentia.

Even de pluspunten van Silentia screens op een rij?

 • Kostenefficiënt op korte en lange termijn
 • Verbeterde hygiëne en minder infecties
 • Duurzame en zeer lange levensduur
 • Gemakkelijke reiniging en desinfectering
 • Minder ruimte nodig
 • Veiligere privacyomgeving voor patiënten

Door te kiezen voor Silentia vouwschermen kunt u efficiënter werken en voldoen aan alle richtlijnen voor hygiëne en infectiepreventie.

“Waar zit het verschil met andere oplossingen? Waar moeten we op letten?”


Die twee vragen krijgen we bij Silentia regelmatig te horen. Hieronder doen we een poging om die te beantwoorden.

We beginnen bij het begin. Al in 1989 ontwikkelde Silentia het allereerste medische vouwscherm als hygiënisch alternatief voor de klassieke scheidingsgordijnen die boordevol met bacteriën zitten. Die blijken al te vaak de bron van bijkomende infecties te zijn.

Vandaag is Silentia uitgegroeid tot de referentie met meer dan 207.000 vouwschermen in gebruik over de hele wereld, in meer dan 35 landen.

Silentia is 100% toegewijd aan veilige hygiëne en een betere infectiepreventie. Daarom voldoet elk Silentia vouwscherm aan een aantal basiscriteria. We geven even een overzicht.

Basiseigenschappen van Silentia vouwschermen


Voordat we overgaan tot een vergelijking tussen Silentia vouwschermen met andere oplossingen, stellen we de Silentia-basisprincipes eerst even aan u voor.

1.     Medisch verantwoord


Hygiëne in zorginstellingen is van het allergrootste belang om de verspreiding van infecties tegen te gaan. Silentia vouwschermen volgen dan ook de strengste richtlijnen voor hygiëne.

Elk Silentia screen is specifiek ontwikkeld voor een zorgomgeving en voldoet aan de hoogste eisen die high-riskafdelingen stellen aan hygiëne en infectiecontrole.

2.     Gebruiksvriendelijk en kostenefficiënt


Silentia vouwschermen zijn 40% lichter dan alternatieve vouwschermen met dezelfde afmetingen, en dus handiger in gebruik. Bovendien zijn ze de enige medische privacyschermen die u met één hand kunt bedienen, zowel om ze te openen als te sluiten.

Omdat het ergonomische handvat de enige contactzone is, vereisen de schermen niet alleen minimaal onderhoud, maar zijn ze ook snel te reinigen en te desinfecteren. Denk even hoeveel geld u uitspaart door gewoon even de vergelijking Silentia vouwschermen met andere oplossingen te doen.

Door de verbeterde hygiëne slaagt u erin het aantal ziekenhuisinfecties te verminderen en te besparen op zowel directe als indirecte kosten. 

Verder hebben ze een lange technische levensduur van minstens tien jaar – vaak zelfs nog veel meer. Het UZA gebruikt ze al 33 jaar lang zonder ook maar één herstelkost. Dat betekent dat u op de lange termijn nog meer geld bespaart.

Omdat u uw eenmalige investering al terugverdient binnen een à drie jaar, is de ROI of return on investment enorm hoog. Dat geldt ook voor de TCO van Silentia vouwschermen of de Total Cost of Ownerschip.

3.     Veilig en hygiënisch

Een Silentia vouwscherm zal nooit omvallen, zelfs niet als u er tegenaan loopt.

Maar het allerbelangrijkste is het volgende: voor Silentia is hygiëne geen keuze, maar een evidentie. Het Zweedse bedrijf Silentia laat niets aan het toeval over wanneer het gaat om het waarborgen van een schone en veilige omgeving.

 • De gesloten kopverbindingen zijn moeiteloos en snel te reinigen met een vochtige doek.
 • De hermetisch gesloten scharnieren zijn een doordacht concept voor maximale hygiëne en geven stof, vuil en vloeistoffen geen enkele kans om zich te nestelen.
 • De gesloten onderverbindingen en steunwielen die eenvoudig te verwijderen zijn, laten een snelle reiniging toe.
 • Het oppervlak van de schermen is vuilafstotend en het enige contactpunt is de handgreep: efficiënte reiniging en desinfectie zijn daarom gegarandeerd.

Ziezo, u hebt de drie basiseigenschappen gehad. Nu is het hoog tijd om over te gaan naar de vergelijking Silentia vouwschermen met andere oplossingen.

Vergelijking Silentia vouwschermen met andere oplossingen zoals scheidingsgordijnen


Vaste scheidingsgordijnen vereisen veel handelingen, schoonmaakwerkzaamheden en opslag. Lees maar even mee.

Gordijnen tussen patiënten in zijn lastig schoon te maken en vereisen aanzienlijke middelen, wat het risico op kruisbesmetting verhoogt. Het vervangen van scheidingsgordijnen gebeurt doorgaans met twee personen. De ene haalt de vuile gordijnen weg, de andere reikt de verse gordijnen aan.

Nadien volgt het:

 • wegbrengen
 • wassen op hoge temperatuur
 • spoelen en naspoelen
 • desinfecteren
 • drogen en strijken

Wist u dat een wasbeurt 100 liter water per gordijn gebruikt? En dat het wassen van één brandwerend gordijn tussen de 60 en 65 euro kost?

Verder hoort u vaak kapot getrokken haken te vervangen, losgekomen zomen te herstellen, de gordijnen op te vouwen, te verpakken, labelen, stockeren, logistiek op te volgen…

Wat een verschil met de Silentia screens! Door hun harde en gladde, antibacteriële oppervlak zijn ze eenvoudiger – en dus voordeliger – schoon te maken, zeker omdat er maar één contactzone is in de vorm van één ergonomische handgreep.

Silentia vouwschermen bieden een veel betere hygiëne, waardoor ze ideaal zijn voor infectiepreventie.

Vergelijking Silentia vouwschermen met andere oplossingen zoals wegwerpgordijnen


Ook wegwerpgordijnen zijn geen efficiënte oplossingen, zeker niet financieel. U betaalt immers twee keer, de eerste keer bij aankoop, de tweede keer bij de afvalverwerking. Als u de ecologische voetafdruk bekijkt, kunt u deze oplossing bijlange niet duurzaam noemen.

Ook op het vlak van hygiëne scoren deze wegwerpgordijnen laag. Ze horen immers te worden weggeworpen na gebruik bij elke nieuwe patiënt. Helaas schiet dat er heel vaak bij in, zodat ook deze wegwerpgordijnen maanden blijven hangen met alle vieze gevolgen van dien…

Eindoordeel vergelijking Silentia vouwschermen met andere oplossingen

De duurzame en gemakkelijk te reinigen Silentia schermen bieden een betere oplossing voor privacy én hygiëne dan gordijnen en wegwerpoplossingen.

Door te kiezen voor Silentia schermen:

 • maakt u uw zorginstelling efficiënter en futureproof,
 • voldoet u aan de richtlijnen voor hygiëne en infectiepreventie,
 • en bespaart u kosten op de korte en lange termijn.

Nog meer weten over de vergelijking Silentia vouwschermen met andere oplossingen?

 • Hebt u nog meer informatie nodig over de vergelijking Silentia vouwschermen met andere oplossingen?
 • Wilt u een demonstratie van de kenmerken van Silentia privacyschermen?
 • Wenst u zichzelf te overtuigen van de Silentia privacyschermen door een vrijblijvende testopstelling?

Ontdek hoe Silentia vouwschermen uw zorgomgeving kunnen verbeteren.

Neem contact op met Dirk Baert van Elandir,
verdeler van Silentia in de BeLux.