Innovaties van Silentia: de nr. 1 in vouwschermen | Elandir - Elandir

Silentia vouwschermen? Resultaat van constante innovatie

Innovaties van Silentia leiden tot veiligheid, hygiëne en comfort.

Silentia vouwschermen? Resultaat van constante innovatie

Wilt u minder ziekenhuisinfecties? Vervang de scheidingsgordijnen dan door medische kamerschermen. Die zorgen immers voor meer hygiëne en minder infecties, iets wat al meer dan eens bewezen is. De geavanceerde innovaties van Silentia hebben ertoe geleid dat het  Zweedse bedrijf Silentia ondertussen marktleider is geworden op het gebied van medische kamerschermen.

Hieronder laten we u kennismaken met enkele van de belangrijkste innovaties van Silentia die stuk voor stuk prioriteit geven aan hygiëne, patiëntveiligheid, welzijn en infectiepreventie.

Ga even zitten en ontdek de innovatieve aanpak van de Silentia-vouwschermen op wielen.

First things first: waarom is innovatie in de wereld van kamerschermen broodnodig?


De cijfers van Sciensano zijn alarmerend: ziekenhuisinfecties veroorzaken jaarlijks meer doden dan verkeersongevallen.

In België raken 7,3 % van de patiënten besmet tijdens hun verblijf in een ziekenhuis. Met dit cijfer scoort België slechter dan alle andere Europese landen.

Gebrekkige hygiëne is de grote boosdoener

Veel postoperatieve infecties worden veroorzaakt door besmette scheidingsgordijnen. Omdat de gordijnen vaak worden aangeraakt door artsen, verpleegkundigen, bezoekers en patiënten is regelmatig wassen noodzakelijk.

Maar omdat de wasprocedure zo tijdrovend en duur is, en vaak bij gebrek aan personeel gebeurt dat minder vaak dan gewenst. En dat leidt dan weer tot een verhoogd risico op infecties bij patiënten.

Ziekenhuizen nemen gelukkig actief maatregelen om ziekenhuisinfecties te voorkomen. Zo zijn ze erin geslaagd het aantal MRSA-infecties de afgelopen tien jaar met twee derde te doen dalen.

De innovaties van Silentia op het vlak van medische kamerschermen hebben hier zeker toe bijgedragen. De Silentia vouwschermen worden steeds vaker gebruikt op afdelingen met een hoog infectierisico, ter vervanging van de traditionele scheidingsgordijnen.

Hoe bestrijden Silentia vouwschermen mogelijke infecties?


We formuleren bovenstaande vraag even anders. Welke innovaties van Silentia zorgen ervoor dat infecties in zorginstellingen tot een minimum worden beperkt?

Onder de benaming ‘Silentia Infection Prevention™’ bieden de innovaties van Silentia zich aan als de ultieme, solide verdediging tegen de verspreiding van ziektekiemen.

De innovaties in het kort?

 • Silentia kamerschermen bestaan uit vuilafstotend hogedruklaminaat, ze zijn ondoordringbaar en hebben een naadloos scharniersysteem zonder kieren. Ziektekiemen vinden dus geen plaats om te gedijen.
 • De hermetisch afgesloten vouwscharnieren laten geen ruimte voor onzuiverheden, stof en vloeistoffen. Ook hier krijgen ziektekiemen geen kans om zich te ontwikkelen.
 • De kleur van de schermen vervaagt niet, zodat krassen of slijtage de effectiviteit niet in gevaar brengen.
 • In tegenstelling tot traditionele materialen hebben de panelen geen randafwerking, waardoor ze ook niet delamineren bij blootstelling aan vocht.

Ook de tijdrovende schoonmaakprocedures verdwijnen als sneeuw voor de zon

 • Elk vouwscherm heeft een glad, vuilafstotend oppervlak waardoor het schoonmaken met gewone ontsmettingsmiddelen in een oogwenk gebeurt.
 • Elk Silentia kamerscherm is makkelijk met één hand te openen en te sluiten via één roestvrijstalen ergonomische handgreep. Dat minimaliseert de contactzones die gereinigd moeten worden. Het desinfecteren van deze handgrepen is een koud kunstje.
 • De steunwielen zijn gemakkelijk te verwijderen om te reinigen wanneer ze bevuild zijn met vloeistoffen van de vloer.

Conclusie? De innovaties van Silentia zorgen voor een schone en veilige omgeving voor iedereen.

Ook de 5 Easy-principes maken deel uit van de innovaties van Silentia


We hebben die 5 Easy-principes al uiteengezet in een vorige blog. Hier volgt een samenvatting:

 1. EasyCare™ voor meer gebruiksgemak in elke zorgomgeving
  Silentia vouwschermen zijn supereenvoudig en flexibel te hanteren, desinfecteren, verplaatsen en combineren.
 2. EasyClick™ voor meer flexibiliteit
  U kunt de Silentia screens via het EasyClick-systeem gemakkelijk aanpassen aan de veranderende behoeften van uw zorgomgeving.
 3. EasyClean™ voor optimale en maximale hygiëne
  EasyClean zorgt voor optimale hygiëne in een ziekenhuisomgeving waar infectiepreventie noodzakelijk is. Het enige contactpunt, de ergonomische handgreep, is zeer gemakkelijk te desinfecteren. Het scherm is glad en bestaat uit een vuilafstotende laag.
 4. EasyReturn™ voor eenvoudige hantering
  Met één hand kunt u de schermen eenvoudig in- en uitklappen, via het unieke Silentia-herinneringssysteem.
 5. EasyScreenDesign™ voor het ontwerpen van unieke schermen
  Met deze digitale tool kunt u een vouwscherm met een design creëren dat perfect past bij uw wensen en behoeften.


EasyScreenDesign™ voor het ontwerpen van en schermdesign dat perfect past bij uw wensen en behoeften.

Innovaties van Silentia zijn een win-win tegen infecties

De medische kamerschermen van Silentia zijn dé oplossing om ziekenhuisinfecties te verminderen. Met hun vele innovaties en voordelen – waaronder vooral de verbeterde hygiëne – bieden kamerschermen een veilige omgeving voor patiënten en stroomlijnen ze de activiteiten van zorginstellingen.

Door het aantal ziekenhuisinfecties te verminderen, bespaart u op zowel directe als indirecte kosten. Het is een echte win-winsituatie.

Dat is ook de reden waarom Belgische ziekenhuizen het gebruik van kamerschermen in afdelingen met een infectierisico aanmoedigen. De medische kamerschermen van Silentia maken overal het verschil:

 • van spoedgevallendiensten tot intensieve zorgen
 • van hemodialyse tot recovery kamers
 • van operatiekamers tot neonatologie

De kamerschermen geven het zorgpersoneel bovendien altijd een duidelijk overzicht op de controlemonitors, werkomgeving en apparatuur. Dat is alvast de mening van Kristof Hendrickx, hoofdverpleegkundige recovery in het UZA.

“Dankzij de Silentia vouwschermen is er geen zichtbelemmering, we zien alles, ook de controlemonitoren. Met de Silentia vouwschermen hebben we nooit miserie, bovendien zijn ze in een oogwenk gereinigd én ontsmet.”

Kristof Hendrickx, UZA

Nog meer weten over de vele innovaties van Silentia kamerschermen?

 • Hebt u nog meer informatie nodig?
 • Wilt u een demonstratie van de kenmerken van Silentia privacyschermen?
 • Wenst u zichzelf te overtuigen van de Silentia privacyschermen door een vrijblijvende testopstelling?

Neem contact op met Dirk Baert van Elandir
verdeler van Silentia in de BeLux.